неділя, 7 жовтня 2012 р.

Звіт-методичка з анти-алко рейду


…На місці збору на Дарниці стирчала ледь не половина особового складу Дніпровського РУВС. Несподівані півсотні активістів, які відгукнулись на пропозицію набратись досвіду в закритті ригайлівок, посміювалась з напружених ментів, які все намагались вгадати, чого ж чекати. Як виявилось пізніше, плани щодо антиалко акції були їм невідомі, і вони все чекали підвоху. Від гріха подалі менти примусово згорнули роботу кількох агітаційних наметів комуняк і партії районів, ми так розуміємо, що як мінімум проект «правий метеоцентр» вони моніторять:)

Короткий інструктаж - і активісти завантажились в тролейбус і поїхали на заздалегідь облюбовану скаутами точку. Посвиствуючи і роблячи вигляд, що вони тут випадково, в тролейбус до нас завантажуються декілька ментівських  патрулів. Ще перед виїздом на точку проговорили основні моменти – звісно ж, що відкрито через інтернет ніхто би не став збирати людей на відвертий дебош. Завдання на вечір – відпрацювати схему принесення неприємностей баригам, які продають алкоголь неповнолітнім.  Хоч формат акції потребує відсили десятка людей, робимо ставку на набирання досвіду. Всі охочі мають можливість на власні очі побачити простий механізм боротьби з алкоточками, щоб пізніше втілювати подібні акції самостійно.

Озброївшись листівками, прямуємо пустинною вулицею до спального мікрорайону. За нами типу «без паліва» по-черепашачи повзуть два міліцейські мікробуса і крокують кілька патрулів на чолі з начальником по громадській безпеці дніпровського району. Скільки уваги, йомайо:)

На підходах до точки зупиняємось. Трьох дівчат з камерами скаут заздалегідь проводить до одіозної районної наливайки, де лише за останні півроку, як нам розповіли місцеві жителі, двоє людей померло чи то від паленого бухла, чи то від перепою, а одного вбили у бійці. Тим часом чергове попередження від схвильованих ментів, поки ми чекаємо результатів перемовин наших «підсадних» з батьками. Нарешті про все домовлено. Не по віку серйозний Толік і мила гарнюня Настя прямують до наливайки. О диво – і одному, і другій там відмовляють. Цього вечора не один місцевий житель дуже здивується цьому, і під кінець рейду у нас уже майже не лишається сумнівів, що власників наливайки було попереджено. Але ми не здаємось.

В межах двох дворів ми нарахували два ларьки і два «кафе-бари», тож спробувати щастя ми ще маємо шанси. Підходимо до найближчого – і з першої спроби попадання в яблучко. Насті продають пивасіка під прицілом відеозйомки з трьох точок. Одна з дівчат-операторів запитує у продав чині, для чого вона продала пиво неповнолітній. Та уже відчуває якусь халепу, але швидко зорієнтувавшись, що нас довкола – півдесятка підлітків, пускається в погрози і залякування. Ситуація швидко міняється, коли з-за кута вирулює летючий загін групи підтримки:). Реєструємо викликом на 102 повідомлення про злочин. Менти, які супроводжують нас від Дарниці, полегшено видихають – виявляється, чекали погромівJ - і починають качелі з продавчинею.

Починається веселуха. Документів у ларьку немає, ніби як на переоформленні. Старої версії документів теж немає, і взагалі питання про документи викликає подив і в продав чині, і у власника кіоску, з яким вона висить на телефоні. Це явно не той маленький бізнес, який зазнає терору влади. Тим часом менти розповідають про нюанси. За продаж бухла неповнолітнім власників штрафануть. Ніби як фігня, але:
-         
     2-3 таких зальоти, і міліція готує подання в місцеві органи влади про остаточне і безповоротне закриття ларька\наливайки
-  
     Якщо куплене не пиво, а, наприклад, вино, то після першого ж такого зальоту ларьок позбавляють ліцензії на продаж алкоголю. Якщо продано якийсь «шейк» чи «лонгер» - позбавляють ліцензії на слабоалкоголку.

Крім того, менти жаліються: прописаних законних метод залучати неповнолітніх підсадних у них немає, а піймані на гарячому малолітки у 99% випадків ідуть у відмову, що нічого такого не купляли – на радість продавцям, звісно ж. Тому в більшості випадків саме по таким темам міліція безсила.

По 102 тим часом абсолютно спокійно прийняли виклик, і тут почалось паломництво. Спершу приїхав патруль, який опитав Настю і свідків, щоб мати папірці для закриття виклику. Потім приїхав УБЕЗ, і все по другому колу. Для завершення процедури необхідно було офіційно вуличити півас, і тут виявилось, щоб без виклику оперативної групи – ніяк. Вилучали під протокол два опера. Йшла друга година бюрократії і було вже навіть не смішно. Нарешті під занавіс приїхав міліціонер з кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Бурхливий дядечко, який несподівано в хвіст і гриву відчихвостив спершу оперів за «погано зняті свідчення», потім продав чиню і власника за продаж бухла неповнолітнім, а потім під гарячу руку і оргів акції, з досадою промовивши: «блін, вино требу було брать, вино! Це ж одразу вони б без ліцензії залишились, ех ви!».

Весь цей калейдоскоп людей в погонах, якому по ідеї і без нас було чим зайнятись в суботній вечір, на диво приязно і без тіні негативу поставився до самої ситуації і з повною серйозністю до наших заяв і вимог. Чесно кажучи, були трохи цим ошелешені. Крім того, в записниках після акції лишилось декілька особистих телефонів міліціянтів, надиктованих під притишене «хлопці, ми ж тільки за. Дзвоніть, організуємо рейд, одразу по кількох точок проїдемось, без цих каруселей з викликами 102». Вірити чи ні – дурне питання. Ми спробуємо. Ну і щоб ви не розтанули і не подумали, що вони всі такі бусінки, варто згадати, що один з УБЕЗівців, приїхавши на виклик, виматюкався в стилі «пиво малолітці продали! Ну все тепер – кінець світу!», і був явно незадоволений ситуацією, одначе швидко зрозумів, що він дуже тупо ПАЛИТЬСЯ, тому швиденько заткнувся і запхався в машину бубніти своє фе керму старого жигуля.

Реакція місцевих була передбачувана. Дорослі здебільшого дякували. Знайомі власника кіоска – обурювались. Власник розказував як і кому він буде відкручувати голови, продавчиня розповідала, що її підставили, місцеві підлітки страждали через перебої роботи алко-ларьку і висловлювали нерозуміння нашими діями, спортсмени – респектували. По ходу справи ми поширювали трохи листівок, в яких пояснювали, що ми робимо і для чого.

Декілька тактичних моментів наостанок для тих, хто вирішить перейняти наш досвід:
-          
   Склад групи: 2-3 відеооператори, 1-2 «підставних» з попередженими(!) і розуміючими(!!) батьками, 1-2 людини для паперової тяганини і спілкування з міліцією з мінімально необхідним рівнем юридичної грамотності, 5-6 хлопців  «групи підтримки»

-          Тактика і послідовність: розташування операторів на різних точках, купівля «підставним» бухла під відеозапис, виклик мусорів і спокійний(!) захід групи підтримки в наливайку – щоб не дати провернути сценарій «ми раптово закрились».  Якщо працюєте з кіоском – група підтримки стає під дверима. Група підтримки до виклику 102 не маячить на видноті, щоб нікого не насторожити! Виклик 102 – знадвору, так, щоб продавчиня не чула.

-          Точки мають бути намічені заздалегідь, «підставні» неповнолітні знайдені заздалегідь, питання з їх батьками узгоджене заздалегідь.
-          
     Неповнолітній буде опитуватись в присутності батьків, на місці або у відділку, вони повинні бути до цього готові. Неповнолітньому НЕ загрожує будь-яке адміністративне, дисциплінарне чи якесь інше покарання, стягнення, запис куди-небудь і постановка на будь-який облік, АЛЕ неповнолітній обов*язково має прояснити свою позицію при опитуванні: що він за здоровий спосіб життя, і алко купував лише для того, щоб зафіксувати цей процес на відео і припинити продаж алко неповнолітнім у даній точці.

-          Група підтримки – це важливо. У кожного кіоску є власник, кожен власник буде пробувати імітувати наявність «даху». Якщо вас 2-3, на вас можуть приїхати бикувати. Якщо вас десяток і ви з камерами(і, за можливості – журналістськими ксівами), то просто не ризикнуть, а ввічливість ментів і їх небажання вести будь-які телефонні перемовини з власниками кіоску чи «дахом» будуть просто вражаючими.

-          Швидше за все, хтось з ментів пропонуватиме вам робити це наступного разу більш злагоджено і не відриваючи половину відділку від роботи. Має сенс спробувати. Наша ставка – на тих міліціонерів, які працюють з неповнолітніми, чи варіації на тему залежно від людського фактору. Але це точно не має бути УБЕЗ чи патрульні\дільничі, оскільки вони можуть бути фінансово зацікавлені і\або мати особисті знайомства з власниками ригалівок.

-          Пам*ятайте, що ви працюєте з неповнолітніми, і що паперова тяганина може затягтись, тому не призначайте вечірніх рейдів.  Розуміння батьків має свої межі, і повернення в 11 вечора, та ще й з міліцейського відділку, яку б добру справу не було зроблено, може бути неприйнятним.

-          Підставних неповнолітніх краще обирати від 15 до 17 років, уникати відверто дитячого віку та зовнішності. Більше шансів, що алко продадуть 16-річному, ніж 12-річному.

-          Обов*язково тримайте на контролі справи, телефонуйте слідчим, які ведуть роботу по наслідкам ваших рейдів. Ведіть список ригалівок, які ви «розробляєте», адже є сенс пройти їх по другому колу, щоб мати змогу вимагати у ментів подання про їх закриття у зв*язку з повторним порушенням закону.

-          Знімайте відео, пишіть звіти, робіть фото та відеоролики, розповідайте про свої успіхи, надихайте інших. Це досить проста справа, яка радує своєю реальністю результатів.

Правий Інфоцентр ще раз щиро дякує всім за присутність на цьому практичному занятті з закриття ригалівок, а також Толіку та Насті, відеооператорам, «летючому загону» та всім-всім причетним.

Привіт гуглу: ЗОЖ, активізм, активизм, націоналісти, бандерівці, праві, правые новости, правые акции, сХе, sXe,як закрити наливайку, як закрити ригайлівку, як боротись з алкоголізмом, борьба с алкоголизмом, підлітковий алкоголізм, продаж алкоголю неповнолітнім, міліція, менти, милиция, УБЕЗ, УБЕП

2 коментарі: